
Koroner Anjiyografi Nedir?
Koroner anjiyografi, kalbinizin atardamarlarının (koroner arterler), X ışınları ve damarı görünür hale getiren boyayıcı madde (kontrast) kullanılarak görüntülenmesidir. Latince anjiyo damar, grafi ise resim demektir. Anjiyo + grafi, damarın resmi anlamına gelir. Günümüz teknolojisinde yeni nesil anjiyo cihazları ile yapılan anjiyografiler ile kalp damarlarınızın hareketli görüntüleri alınabilir, damar içi darlık ve tıkanıklıklar yüksek çözünürlük ve görüntü kalitesi ile tespit edilebilir.
Koroner Anjiyografi Ne Zaman Gerekebilir?
Koroner anjiyografi şu durumlarda gerekebilir:
- Kalp krizi (acil olarak) veya kararsız anjina durumu tespit edildiyse
- Stres testi, elektrokardiyogram (EKG) ve ekokardiyografi (EKO) test sonuçlarınız anormal ise
- Ciddi kalp kapakçık problemi veya kalp yetmezliği teşhisi aldıysanız
- Kalp kapak ameliyatı planlanıyorsa ve uzmanınız eş zamanlı koroner arter hastalığınız olabileceğini düşünüyorsa
- Yakın zamanda başlamış veya bir şekilde değişiklik göstermiş olan göğüs ağrınız (anjina) varsa.
Koroner Anjiyografi Kim Tarafından Yapılır?
Koroner anjiyografi, girişimsel kardiyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Koroner Anjiyografi ile görüntü nasıl elde edilir?
Atardamar sisteminize, cerrahi kesi yapmadan kapalı yöntemle lokal anestezi altında bir kateter kılıf yerleştirilir. Kılıfın yerleştirildiği giriş yolu genellikle el bileği atardamarı (radial arter) veya kasık atardamarıdır (femoral arter). Bu kılıf içinden gönderilen kılavuz tel anjiyografi cihazı yardımı ile kalbi besleyen atardamarların (koroner arterler) çıkış bölgelerinin yakınına kadar ilerletildikten sonra, koroner arterlere selektif giriş sağlayan özel kateterler ile damarların içine özel boyayıcı madde (kontrast madde) verilir. Bu esnada, eş zamanlı ve canlı olarak anjiyografi cihazı yardımı ile damarların farklı açılardan görüntüleri alınır. Alınan görüntüler, operasyon odasında canlı ve eş zamanlı olarak değerlendirilir, kaydedilir ve istenildiği takdirde tekrar izlenir.
Koroner Anjiyografi Sırasında Neler Beklenir?
İşlem sırasında hasta sırtüstü uzanır. Hastayı rahatlatıcı ancak işlem sırasında talimatlara uymasını da engellemeyecek bir ilaç hekim tarafından verilir. Özel bazı işlemlerde ise hasta genel anestezi veya derin sedasyon ile uyutulabilir. İşlem sırasında kalp ritmi, bir elektrokardiyogram (EKG) ile izlenir.
Hasta anjiyo masasına yatırıldıktan sonra girişim bölgeleri antiseptik solüsyon ile silinip hazırlanarak, üzeri steril örtü ile örtülür. Hastanın baş ve boyun kısmı örtünün dışındadır.
Hekim, girişim bölgesine (el bileği veya kasık bölgesi) yapacağı işlemden hemen önce hastanın ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygular.
Kardiyoloji uzmanınca, hastanın arterine bir kılıf (veya tüp) yerleştirilir. Bu tüp, tel ve kateterlerin kalbin yüzeyindeki koroner arterlere ulaşmasını sağlayan küçük bir geçiş noktası görevi görür. X ışını oluşturan anjiyografi cihazı, hastanın etrafında döner ve operatörün kateterin nereye gittiğini her açıdan görmesini sağlar. Hasta bu esnada damarlarından geçen tüpü hissetmez.
Operatör, kateteri kalp damarına veya aorta yerleştirdikten sonra tüpe boya enjekte eder ve boyanın arterin içinden nasıl geçtiğini izlemek için önündeki panel ekrandan X-ray görüntülerine bakar. Boya vücuda girdiğinde hasta sıcaklık hissedebilir. Nadiren, boya vücuda girerken hasta göğsünde rahatsızlık hissedebilir. Tüm bu manevralar sırasında, operatör, koroner arterlerde kan akışını engelleyen bir şey (darlık veya tıkanıklık) olup olmadığını görür. Eğer damar içinde bir darlık veya tıkanıklık tespit edilirse, bir balon ve stent kullanarak (anjiyoplasti/stent adı verilen bir işlem) tıkanıklık açılabilir. Anjiyoplasti ve stentleme, perkütan koroner girişim (PCI) türlerindendir. Bu işlem o sırada yapılabilir veya daha sonraki bir zaman için planlanabilir.
Bazı durumlarda ise operatör, damarlardaki darlık veya tıkanıklıkların özelliğine göre koroner arter bypass grefti (CABG) ameliyatı önerebilir. Bu durumda PCI yapılmaz. Bunun yerine, işlem durdurulur ve bir cerrahla görüşülür. Ameliyatın zamanlaması kişiye ve duruma bağlıdır. Sağlık uzmanınız bunu taburcu olmadan önce veya poliklinik koşullarında planlı bir şekilde ayarlayabilir.