Koroner BT Anjiyografi (Sanal Koroner Anjiyografi)

BT Anjiyografi Nedir?

Bilgisayarlı tomografi (BT) anjiyografi, kan damarlarınızı ve dokularınızı görüntülemek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bu işlem sırasına, kan damarlarınızı ve dokularınızı görünür hale getiren bir boyayıcı madde toplardamarınızdan enjekte edilir ve bilgisayarlı tomografi cihazı yardımıyla görüntüler alınır.

BT Koroner Anjiyografi Nedir?

Koroner arterlerinizin (kalp kası besleyen atardamarlar) özel olarak görüntülendiği BT anjiyografi incelemesidir. Görüntülemede mutlaka kontrast madde (boyayıcı madde) kullanılır.

Neden BT Anjiyografiye İhtiyacım Olabilir?

BT anjiyografi yaptırmanın en yaygın nedeni, daralmış veya tıkanmış koroner arterlere sahip olup olmadığınızı görmektir. Bunun yanı sıra aşağıdaki durumlar için de BT anjiyografi kullanılabilir:

  • Anevrizmalar (kan damarlarındaki düzensiz şişlikler veya genişlemeler).
  • Pulmoner emboli (akciğer atardamarında pıhtı)

BT Anjiyografi ile Geleneksel Anjiyografi (ya da Kardiyak Kateterizasyon) Arasındaki Fark Nedir?

BT anjiyografiler ve geleneksel anjiyografiler, kan damarlarınızı görüntülemek için kullanılan testlerdir ancak birbirlerinden tamamen farklı yöntemlerle damarların görüntülenmesine yardımcı olurlar.

  • Geleneksel anjiyografide, sağlık uzmanınız genellikle kasık ya da bileğinizdeki bir arter (atardamar) yoluyla uzun, içi boş bir tüp (kateter) yerleştirir. Ardından kontrast maddeyi kateter aracılığıyla enjekte eder ve X-ray floroskopi kullanarak koroner arterleri görüntüler.
  • BT anjiyografide ise; kontrast madde toplar damar yoluyla (el veya koldan,intravenöz) vücudunuza enjekte edilir ve eş zamanlı olarak tomografi cihazı tardımıyla görüntüler alınır.
  • Geleneksel anjiyografi hasta hastaneye yatırılarak gerçekleştirilir ve hasta günübürlik de olsa çoğunlukla en az 3 saat hastanede tutulur ve gözlenir.
  • BT anjiyografi ise hasta, hastaneye yatırılmadan gerçekleştirilen bir işlemdir. Çekim süresi çok kısa olup, ayaktan hasta kabul eden görüntüleme merkezlerinde de gerçekleştirilebilir.

 

Kardiyak BT Tarama ile BT Koroner Anjiyografi Arasındaki Fark Nedir?

Her iki test de vücudunuzu görüntülemek için özel X-ray kullanır. BT koroner anjiyografi, kontrast boya enjeksiyonu içerdiği için damarları net olarak görüntüler. Kardiyak BT tarama ise boya enjeksiyonu kullanmaz, damar cidarındaki kireçlenmeyi gösterse de, damar içi darlık veya tıkanıklıklar konusunda net bilgi sunmaz.

BT Anjiyografiyi Kim Yapar?

Genellikle bir radyoloji hekimi ve radyoloji teknisyeni bu testi yapar. Radyologlar, görüntüleme taramalarını çekme ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Eğer BT koroner anjiyografi, kardiyovasküler görüntülerde uzmanlaşmış deneyimli bir radyoloji hekimi tarafından, çekimin uygun teknikte yapılıp yapılmadığının kontrol edildiği ve görüntülerin titizlikle yorumlandığı bir test olmalıdır.

BT Anjiyografi İçin Nasıl Hazırlanılır?

Sağlık uzmanınız, BT anjiyografiye hazırlanmanız için özel talimatlar verecektir. Genellikle testten yaklaşık dört saat önce yemeyi ve içmeyi bırakmanız gerekir. Eğer koroner BT anjiyografi yaptıracaksanız, testten 12 saat önce kafeinden kaçınmanız gerekir. Kafein, kalp atış hızınızı artırabilir ve koroner arterlerinizin net bir görüntüsünü elde etmeyi zorlaştırabilir.

BT Anjiyografi Günü Neler Beklenir?

BT anjiyografi genellikle ayakta tedavi görüntüleme merkezinde veya bir hastanenin radyoloji bölümünde yapılır. Geldiğinizde bir hastane önlüğü giyersiniz. Gözlük, takı, saç tokası veya metal içeren diş protezi gibi tüm metal nesneleri çıkarırsınız. Vücudunuzda kalp pili, eklem protezi veya diğer metal implantlar olması, genellikle BT anjiyografi yaptırmanıza engel teşkil etmez.

Normal kalp atardamarı (plak yok)
Yağlı plak içeren kalp arteri

BT Anjiyografi Sırasında Neler Olur?

  • Bir teknisyen size uyuşturucu bir ilaç verir ve kolunuz ya da elinizdeki bir toplardamara damar yolu yerleştirir. Size, oradan kontrast madde verilecektir.
  • Koroner BT anjiyografi için teknisyen, göğsünüze yapışkan elektrotlar takar. Elektrotlar, kalp atış hızınızı ve ritminizi kaydeden bir cihaza bağlanır.
  • Bir masada yatarsınız ve bu masa simit şeklindeki bir makinenin (BT tarayıcı) içine kayar.
  • Teknisyen başka bir odadan BT tarayıcıyı çalıştırır ve eş zamanlı olarak damar yolundan kontrast madde enjekte edilir ve tomografi cihazı görüntüleri alır.
  • Teknisyen, göğüs hareketini önlemek ve arterfakt oluşumunu azaltmak için birkaç saniye nefesinizi tutmanızı isteyebilir.
  • Asıl BT taraması yalnızca birkaç saniye ila birkaç dakika sürebilir. Hazırlık süresiyle birlikte, prosedür genellikle bir saat sürer.

 

BT Anjiyografi Sonrası Neler Beklenir?

BT anjiyografiden sonra aynı gün eve dönebilir ve normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Sağlık uzmanınız, kontrast boyayı sisteminizden atmanıza yardımcı olmak için bol su içmenizi söyleyecektir.

BT Anjiyografinin Riskleri Nelerdir?

BT anjiyografiler çoğu insan için güvenli testlerdir. Eğer alerjik reaksiyon geçmişiniz varsa, özellikle daha önceki BT taramalarında kullanılan kontrast boyaya karşı, sağlık uzmanınız kontrast boyaya karşı reaksiyon riskinizi azaltmak için ağız yoluyla alınan bazı ilaçlar verebilir. Eğer bilinen bir böbrek hastalığınız varsa, böbrekleriniz kontrast boyadan kaynaklanabilecek hasarlara karşı daha hassastır.

Kimler BT Anjiyografi Yaptırmamalıdır?

Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, bunu sağlık uzmanınıza bildirin. BT anjiyografiler az miktarda radyasyon kullanır, bu nedenle hamile kişiler için genellikle önerilmezler.

Testin Sonuçlarını Ne Zaman Öğrenebilirim?
Sağlık uzmanınız genellikle test sonuçlarını birkaç gün veya hafta içinde sizinle paylaşır. Test sonuçlarına bağlı olarak, takip muayenelerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Veya test, kalp hastalığı riskinizi gösteriyorsa, sağlık uzmanınız tedavi seçeneklerini sizinle tartışabilir.